"IDM Lausitz Race 1"

"IDM Lauzits Race 2"

Chaotische IDM start op de Lausitzring (D).

Voor motorcoureur Roy Pouw uit Kerkenveld was het alweer een jaar geleden dat het IDM geopend werd op hetzelfde circuit als afgelopen weekend. Met toen een 32e trainingstijd en een 23e plaats in de wedstrijd wordt daar niet graag aan teruggedacht.

De ONK openingsrace tijdens de afgelopen paasdagen gaf al aan dat het dit jaar beter voor elkaar lijkt te zijn. Roy reed toen hetzelfde tempo als de Duitse toppers en dat stemde tot tevredenheid en streed Roy ook lang mee voor de te verdelen podiumplaatsen. Nieuwsgierig als we zijn, waren we als Team natuurlijk benieuwd of dit een incident was of daadwerkelijk de ommekeer.

We kunnen, terugkijkend op het gehele raceweekend stellen, dat het geen incident betrof. Maar het ging absoluut niet vanzelf. Sterker nog, mechanisch zat het tijdens de trainingen absoluut niet mee. Er zijn in dit weekend bijna net zoveel zuigerveren, bougies en kopbouten stuk gegaan dan in het gehele seizoen 2009. Ongelofelijk, wat een Aprilia op kan eten in een weekend.

Ondanks dat, wist Roy zich goed te kwalificeren, al had er natuurlijk meer ingezeten als het technisch iets meer mee had gezeten. Met een 20e tijd stond Roy verder naar voren dan hij vorig jaar “gewend” was. Ook de rondetijden waren zo’n twee seconden sneller dan voorheen, terwijl de toppers dezelfde tijden noteerden. Er is dus vooruitgang.

Dit weekend stonden er twee races op het programma. De eerste op zaterdag en zondags de tweede. De heren techneuten hadden nog wat wijzigingen aangebracht en dat leek goed te werken. Een 10e tijd in de warming-up was perfect, alleen de honger van de Aprilia was nog niet gestild. In het begin ging die “als de brandweer”, om na een paar ronden weer tegen te sputteren. Roy knetterboos natuurlijk en voor het vertrouwen doet dat natuurlijk geen goed.

Dan maar onbevangen de wedstrijd in. De eerste was een ware tombola.Valpartijen, 2x rode vlag. Al met al: chaos. Roy verbeterde opnieuw zijn persoonlijk snelste ronde en sloot de eerste race af met een 17e plaats.

Zondags race 2. Eindelijk een race zoals die hoort te zijn. Geen incidenten, gewoon lekker racen. Het duurde enkele ronden voordat de banden de gewenste grip gaven, maar vanaf dat moment ging het steeds beter. Roy reed strak zijn ronden en was lange tijd in een mooi gevecht verwikkeld met Ernst Dubbink. Na wat stuivertje te hebben gewisseld gaf Roy wat gas bij en nam duidelijk afstand. Nog even gehinderd door achterblijvers finishte Roy net buiten de punten op een 16e plaats.

Met een snelste ronde die een kleine vier seconden sneller was dan voorheen, kun je tevreden stellen dat de aansluiting in zicht is. Ten opzichte van de medestrijders uit het ONK is het nog duidelijker, het kan nog heel spannend worden dit jaar.

 

Redactie RPRTH.
© 2024 Roy Pouw Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden